Снимка: архив Reuters

Ядрената енергетика има стратегическо значение за Бългрия, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на своето приветствие при откриването на международната ядрена конференция Булатом, която се провежда в в.к. "Ривиера".

Петкова подчерта, че енергетиката като цяло е много важен сектор за икономиката ни, който касае пряко всички. Според нея вече има политическа воля и консенсус за развитието на енергетиката. Устойчивото развитие на този сектор се гради на базата на ясната визия и консенсуса, категорилна беше тя.

Министърът съобщи, че всики мерки за удължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок в АЕЦ Козлодуй вървят в срок. Първата фаза, през която беше обследван остатъчният ресурс на двата блока, беше финализирана през 2014 година, а сега се продължава с мерките от втората фаза.

Директорът на ядрената централа Димитър Ангелов подчерта, че в момента се окомплектова документацията за удължаването на експлоатацията на пети блок. Очакванията са, че до края на септември документите ще бъдат подадени в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). "Убедени сме, че срокът за експлоатация ще бъде удължен с поне 30 години", каза Ангелов. Той подчерта, че работата по проекта за шести блок също върви по план.

"Без нова ядрена мощност България не може да продължи", коментира и председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев. Според него без ядрена базова мощност страната ще бъде нетен вносител на електроенергия и няма да може да регулира цената на електроенергията.

Манчев посочи, че целта на България трябва да бъде развитието на достъпна, нова и приета ядрена енергетика, което ще гарантира сигурността на енергийните доставки.

Експертът е категоричен, че само ядрената енергетика може да бъде базова, а възобновяемите източници - да участват в микса. Страната ни няма лукса да разчита на енергоизточници, а и след подписването на споразумението в Париж, имаме задължението да намаляваме емисиите въглероден диоксид. Ядрената енергетика е чиста и ще помогне за изпълнението на тази цел, допълни Манчев.

Валентин Николов, зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика, отбеляза някои от начините за финансиране на нови мощности без участието на държавата. Според депутата това може да стане чрез средствата, натрупани във Фонда спасение на енергийната система, след като изтекат задълженията на държавата по дългосрочните договори с производители. Друг източник на средства е самата ядрена централа в Козлодуй, която поставена в пазарни условия, може сама да генерира приходи за изграждането на седми, а по-късно и на осми блок в централата.

По време на своето приветствие Теменужка Петкова отчете, че нови ядрени мощности у нас ще бъдат изградени само при изпълнението на няколко условия - проектите да бъдат икономически обосновани, да не изискват държавни гаранции, да имат стратегически инвеститор, а в случай на нов блок в АЕЦ Козлодуй - да не се финансират с микс от цените на двата съществуващи там блока.

Ядрената енергетика е незаобиколим фактор, отчете от своя страна Лъчезар Костов, от АЯР. Той посочи, че сред най-големите предизвикателства за агенцията са проектите за удължаване на екслоатацията на двата блока в ядрената ни централа, увеличаването на топлинната им мощност, нова мощност в Козлодуй и изграждането на ядрено хранилище. Приоритет при работата по тях е гарантирането на ядрената безопасност, допълни още Костов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase