Бившият председател на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев дава старт на първичното публично предлагане на банката, което остава третото най-голямо в историята на БФБ. Снимка: КТБ

Месец преди втората годишнина от нейното затваряне и малко повече от година и половина от отнемането на лиценза й акциите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) вече няма да се търгуват на Българската фондова борса (БФБ). Това ще бъде факт от 27 май, петък, след като фалиралата кредитна институция беше отписана от водения от Комисията за финансов надзор (КФН) регистър на публичните дружества.

Въпреки лишаването на банката от лиценз на 6 ноември 2014 г. и обявяването й от съда в неплатежоспособност впоследствие, считано от 20 юни 2014 г., книжата на трезора продължиха да се котират на БФБ.

КТБ бе поставена от БНБ под специален надзор на 20 юни 2014 г., като тогава търговията с акциите бе спряна. Цената на една акция тогава бе 78,05 лв. за брой, като се срина с около 10,8% само за ден. Търговията с книжа на банката бе възобновена на 26 ноември, като цената на отваряне беше 16,739 лв. за брой, но затвори при цена от едва 0,205 лв., показва справка на Investor.bg.

Сега една акция на КТБ струва 0,31 лв. при положение, че през септември 2007 г., например, е имало цена от 107 лв. за брой. Това е и исторически най-високата цена за акция на някога четвъртата по големина банка у нас. Исторически най-ниската цена пък е 0,101 лв., достигната през февруари 2016 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase