Божидар Лукарски. Снимка: архив, Булфото

В средата на април българският министър на икономиката Божидар Лукарски ще бъде в Лондон на първото си официално посещение. По този повод Андрю Робъл, завеждащ редакция в "Имърджинг Юръп", разговаря с него основно за аутсорсинга на бизнес процеси (ВРО) в България. Министърът също така ще участва в Emerging Europe Live - CEE: The Outsourcing Destination, първи епизод от поредицата "Имърджинг Юръп лайв", чиято премиера ще бъде на 25 април.

На въпроса как през 2015-а България печели наградата на Националната аутсорсинг дестинация на Великобритания за аутсорсинг дестинация на годината Лукарски най-напред изтъква, че това е "забележително постижение и голямо признание за усилията ни".

След това припомня, че България започва да развива аутсорсинг индустрията си едва преди десет години и вече е успяла да привлече водещи международни компании.

Министърът споменава и получената от страната ни награда "Европейска аутсорсинг дестинация на годината" на Европейската аутсорсинг асоциация (ЕОА).

В отговор на въпроса Лукарски изброява няколко предимства на България като привлекателна дестинация за аутсорсинг. Първо по думите му страната осигурява висококвалифициран персонал и ниски разходи за наем, което означава конкурентни цени за бизнес дейности.

Освен това според проучване на Cisco Systems България е на пето място в света и на трето в Европа по качество на широколентовите интернет връзки.

Образователната система е благоприятна за развиване на бизнес процеси за аутсорсниг проекта. Една от малкото страни със специализирани гимназии, в които се преподават предмети на чужд език само след едногодишно интензивно обучение.

И не на последно място, компаниите за аутсорсинг услуги в България работят на 25 различни езика и клиентите им са сред най-богатите компании в Западна Европа, Северна Америка и Азия, допълва министърът.

Той посочва, че за последните пет години България е продължила да привлича близо 2 милиарда долара преки чуждестранни инвестиции годишно.

Най-общо като причини за привлекателността на страната ни за инвеститори Лукарски откроява здравия инвестиционен климат, стабилността и прогнозируемостта. Според него през 2015-а България е останала "остров на стабилността" и в политически, и в икономически план, което е жизнено важно за инвестиционните процеси. Той добавя и стратегическото геполитическо местоположение.

Като бъдещи планове министър Лукарски отбелязва, че се планира да бъде въведена дуална система на обучение (професионално обучение, което се извършва паралелно на две места - в професионално училище и предприятие).

През 2016 година ще продължим да развиваме приоритетни сектори, които досега са привлекли чуждестранни инвеститори, като аутсорсинг на бизнес процеси и автомобилната промишленост, допълва министърът.

В интервюто е отделено внимание и на икономическия растеж на България и на други макроикономически показатели.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase