Снимка: Reuters, архив

Производителите в България са притиснати да продават на най-ниската цена. Браншовете на зеленчукопроизводителите и на овощарите са поставени на колене. Контролните органи трябва да си влязат в ролята.

Това каза пред bTV Огнян Златев от Асоциацията на производителите на оранжерийни продукти.

"Имам чувството, че някой иска да ни ликвидира, за да може да влиза отвън стока", допълни той.

"Проблемът при производителите е, че в България сектор "Плодове и зеленчуци" е много ниско субсидиран. При нас субсидиите от себестойността са 3%, докато при другите колеги стигат до 30%", допълни Слави Трифонов от Съюза на градинарите.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стокови борси и тържищата, отрече производителите да са притискани: "Няма притискане, това е пазар, който има нормални конкурентни взаимодействия, не може да се говори за притискане".

Според Иванов не може да се говори за ниски изкупни цени.

"Много е важно нашият производител как предлага и какво продава, каква търговска практика приема. Ние имаме един проблем в България, че работим разпокъсано и сме дребни, и трябва да се сдружаваме.  Нашите производители трябва да проумеят, че трябва да се сдружат и да излизат заедно на пазара, съвместно да търсят по-добрата търговска практика", допълни той.

Според Огнян Златев причините за високите цени на доматите на пазара не са в производителя. От него доматът и краставицата излизат на минимални цени.

"Краставицата в момента от рампата на производителя излиза на 1,20 лв. – 1,30 лв. – на пазара е 3,00 лв. – 3,10 лв. Колко пъти е завишението и защо се допуска това завишение, при положение, че ние не можем да продължим да работим тъй като себестойността на краставицата или на домата е такава, че не можем повече да слизаме надолу, на пазара има двойно и тройно по-високи цени", обясни още той.

Поскъпването от производителя до пазара не е на ниво производител, смята също Слави Трифонов. Според него най-рязък е скокът между цената на едро и на дребно.

Според Владимир Иванов е несериозно да се говори за десет пъти поскъпване на стоката от производителя до пазара.

"На пазара вече има български домат, който е с много добро качество, но за съжаление цената му е доста висока и затова се налага по-широко потребление на вносната стока от Турция и Гърция", каза Нина Михайлова, експерт от Българска агенция по храните съобщи.

"Това, че доматът е мек, не означава, че е некачествен. Това е сортово разнообразие на домата. Важното е да бъде чист, да не бъде повреден, да има подходящия аромат за домата. Много е важно месестата част на домата да бъде сочна, да няма вдървесяване около плодната дръжка, да няма наранявания, да няма следи от болести и неприятели, които влошават вкусовите качества на доматите", обясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase