Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Най-съществени проблеми с корупцията у нас има при обществените поръчки. Проблем остават неефективното управление на обществените ресурси и недостатъчните гаранции за контрол при управлението им, обяви Ваня Нушева, програмен директор на асоциация "Прозрачност без граници“ пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

Нушева коментира доклада на ЕК, оповестен вчера, според който страната ни е най-корумпираната държава в ЕС. По думите й докато останалите държави в ЕС, включително и тези от Централна и Източна Европа, подобряват стойностите на индексите си, България остава на едно място.

Още по темата

Според нея тези резултати се дължат на липсата на последователна политическа воля от страна на трите власти, както и имитирането на реформи.

"По-добрият резултата на Румъния през последните години е в резултат на ефективните действия в правораздаването там", обяви тя.

Ако до преди 2-3 години България, Румъния и Гърция се намираха на една й съща позиция, то сега можем да видим, че тези държави се оттласкват от дъното на фона на данните за България.

"Ключово за справянето с корупцията у нас е упражняването на постоянен активен граждански контрол върху институциите. Трябва да има активен диалог и с представители на академичната общност, както и работещи институции", смята още Нушева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase