Снимка: архив Булфото

Правителството предлага да се въведе данък за ползването на служебни коли, телефони и лаптопи в неработно време. Идеята е така да се пресече източването на ДДС чрез купуването на автомобили, имоти и техника през фирми, съобщи "Нова телевизия". Готвеният налог вече е наречен данък "Уикенд".

Още по темата

Той ще засегне всеки, който си купува кола за лично ползване, но я регистрира на фирма, за да си възстанови ДДС-то. Подобни схеми са масова практика и финансовото министерство се е заело да я пресече с промени в закона за ДДС.

Според подготвените текстове работодателят ще трябва да определи до каква степен имущество на фирмата се използва за лични нужди и до каква за служебни. Ако фирмените вещи имат частно приложение, тогава ще се плаща ДДС.

Освен това работодателят ще трябва предварително да заявява в специална декларация колко пъти всеки служител ще ползва фирмените вещи. Например служебния телефон за лични разговори или компютъра – за лични мейли. Ако не бъде декларирано, фирмата ще възстановява целият ДДС.

Експерт-счетоводители обаче атакуват новите разпоредби. Според тях това ще е сериозна административна тежест за бизнеса.

"Проблемът е с единичното закупуване и че всяка стока трябва да се декларира отделно. Това е административната тежест", коментира Катя Крънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

Преди да бъде задействан проектът трябва да получи одобрението на синдикатите и бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase