Снимка: Булфото, архив

България не би трябвало да изпитва преки щети от свиването на китайската икономика, а ако сме достатъчно разумни – всяка криза е и възможност. Това коментира банкерът Левон Хампарцумян пред БНТ. Според него трябва да се реформираме така, че да се възползваме от променящата се среда.

Той не очаква изтегляне на капитали от страната. „Мотивацията на някой от Азия да дойде тук, в България, не би трябвало да се промени от това, какво се случва в Китай”, заяви Хампарцумян.

Според него страната ни няма да бъде пряко засегната и от срива на световните фондови пазари от началото на седмицата, а ниската цена на суровините подпомага развитието на икономиката ни.

"От друга страна, случилото се показа, че самият Китай навлиза в друга фаза – от изключително бързо и бурно развитие, вече минава към една по-спокойна фаза”, допълни Хампарцумян. За икономиката на Европа това може да доведе както до забавяне, така и до ускоряване на икономиката, смята той.

"При всички случаи по-евтиното евро ще накара света да потребява повече европейски стоки", каза още банкерът.

Финансисът направи и коментар относно готвените промени в закона, ограничаващ участието на офшорки в българската икономика. "Сам по себе си офшорният бизнес не е мръсна дума", каза той и допълни, че от една страна регистрацията в по-либерални режими цели "данъчна оптимизация", а от друга - това е защита от политически риск.

Третата причина за регистрация на фирма на "някой слънчев остров" е нежеланието на собствениците да се знаят имената им по една или друга причина, каза Хампарцумян. "Това могат да бъдат бизнесмени или действащи политици", допълни още той.

Банкерът очаква банките у нас да отговорят на критериите на стрес тестовете, готвени за следващата година. Препоръката направи Европейския съюз след сътресенията в банковата система през миналите месеци. Проверката ще бъде направена от фирма, която тепърва предстои да бъде избрана, допълни още Хампарцумян.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase