Снимка: bgonair.bg

Народното събрание да вземе опит от страните в Западна Европа при избора на управител на БНБ. Това посъветва Теодор Славев от института за правни инициативи. В сутрешния блок на Бъгария Он Ер той посочи, че кандидатите за поста трябва подробно да представят пред депутатите имущественото си състояние. Института за правни инициативи предлага също кандидатие за шеф на централанта банка да минат и на проверка за публичния им имидж.

Приемането на процедурните правила за нов управител на БНБ противоречат на правилника на НС, заяви още Славев. Те предвиждат 7-дневен срок за публично оповестяване на документите за кандидатите, а по правилник този срок е 14 дни, уточни той. Той сравни Народното събрание с бърз влак без спирачки, заради недобре обмислените решения на депутатите.

Необходима е по-голяма публичност на имуществената информация за кандидатите за нов управител на Българската народна банка, категоричен е експертът. Според него новите предложения за ключови постове трябва да се правят 6 месеца преди изтичането на предходния мандат. От кандидатите трябва да се изисква повече информация за миналото им, финансовото им състояние и да се проверява медийният им имидж.

Славев е на мнение, че гражданското общество ще следи отблизо избирането на нов началник на БНБ и няма да допусне бързи и необмислени назначения.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase