Снимка: Reuters, архив

Таксиметрови шофьори излязоха на бунт, защото смятат, че бизнесът им е застрашен. Причина за опасенията им е компанията "Юбер".

Шофьорите са на мнение, че услугата е незаконна, защото "извършват обществен превоз на пътници, а това може да се извършва по реда на Закона за автомобилни превози".

Затова колите трябва да са в жълт цвят, да имат удостоверение за водач и разрешение от общината – все неща, които от "Юбер" нямат, заявиха таксиджиите.

Според тях компанията е нелоялна конкуренция и призоваха или да бъдат таксиметрова компания или да не са такава изобщо. Шофьорите се аргументираха и с това, че по целия свят "Юбер" имат проблеми и не спазват законите на съответната държава.

Според депутатът от "БСП – Лява България" Георги Кадиев, който коментира темата в Нова телевизия, услугата трябва да се узакони.

"Повдигнах темата като член на транспортната комисия, тъй като предположих, че ще стане скандал. Шофьорите твърдят, че това не е таксиметрова услуга, а споделено пътуване. Според мен си е чиста таксиметрова услуга, което означава, че би трябвало да отговарят на сегашните закони и наредбата на Столичната община", каза Кадиев.

"Юбер" имат много предимства. Първото е, че се вижда рейтингът на шофьора и се знае дали е добър, или не. Второто е, че няма никаква анонимност, а третото - че клиентът сам измерва разстоянието чрез джипиеса на телефона си и по този начин не може да бъде излъган в разстоянието и съответно със сметката", допълни Георги Кадиев.

"Юбер” всъщност допринасят за конкуренцията. Ако се опасявам от нещо, това е, че услугата е добра и след 20 години е напълно възможно подобен тип услуги да са монополисти на пазара и по-скоро трябва да развиваме няколко такива компании", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase