Снимка: Reuters

С окончателните промени в Закона за енергетиката депутатите приеха редица мерки, които трябва да намалят дефицитите в Националната електрическа компания (НЕК) и така да подобрят ситуацията в енергетиката.

На първо място се променят условията, при които държавната компания или крайните снабдители изкупуват електричеството, произведено при комбинирано производство.

Още по темата
Преференциални цени ще има само за предприятията, които имат сертификат за високоефективно производство. Количествата електрическа енергия от това производство ще се изкупуват до размер, определен от енергийния регулатор.

Извън тези количества производителите ще могат да продават електричество на свободния или балансиращия пазар, предвиждат още текстовете на закона.

Приходите от продажбата на квоти за търговия с парникови газове ще се превеждат в бюджета на Министерството на енергетиката и ще се използват за компенсиране на разходите при изкупуване на зелена енергия.

За да се подобри прозрачността на работата на енергийните дружества, тяхната дейност ще се проверява всяка година от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Валентин Николов от ГЕРБ поясни, че според изготвените текстове, Агенцията ще проверява енергийните предприятия, които влизат в енергийния микс и ще следи дали са действително направени разходите, обявени пред енергийния регулатор. На базата на тези анализи КЕВР (както вече ще се казва ДКЕВР) може да промени цената на услугата или да потърси отговорност, ако разходите не са изпълнени.

Депутатите подкрепиха и редакционна поправка на депутата от Патриотичния фронт Валери Симеонов, касаеща обхвата на проверките, които ще извършва АДФИ. В енергийната комисия беше одобрен текстът, че на проверка се подлагат производствата с мощност над 1,5 МW. По предложение на депутата проверката ще се прави на производителите, които имат мощности над 1 MW.

Енергийният министър Теменужка Петкова уточни, че по този начин броят на предприятията, които подлежат на проверка от Агенцията, ще се увеличи с 380 годишно.

Тя каза още, че Министерството на енергетиката готви промени, които да внесе между първо и второ четене в Закона за енергийната ефективност, според които на базата на оценката на риска АДФИ ще може да извършва проверка на всяко едно енергийно предприятие, независимо от това какви мощности управлява.

Новият закон постановява и някои ограничения, свързани с изкупуването на електричество, произведено от биомаса.

С промените в Закона за енергетиката бяха увеличени и санкциите за енергийните предприятия, които нарушават разпоредбите на Закона за енергетиката. Така имуществената санкция ще се движи в диапазона от 200 хил. до 1 млн. лева, а не както досега – от 20 хил. до 1 млн. лева.

Предприятията, които не предоставят информация, предвидена в този Закон и пред АДФИ, ще плащат санкция от 5 хил. до 50 хил. лева, а за предоставяне на невярна информация глобата ще е от 5 хил. до 100 хил. лева.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase