Владимир Путин. Снимка: Reuters

Създаването на европейски газов разпределителен център на границата между Турция и Гърция ще зависи от европейските партньори, като от своя страна Русия е готова да работи в тази насока, заяви руският президент Владимир Путин на годишната си пресконференция.

Още по темата

„Искат ли те да имат устойчиви, гарантирани, абсолютно понятни доставки на енергийни ресурси от Русия, от които те крайно се нуждаят, без транзитни рискове? Чудесно, тогава ние ще работим, може през Гърция да стигнем и до Македония, може по-нататък да влезем в Сърбия, пак да пристигнем в Баумгартен /газов хъб/ в Австрия. Ако не искат, няма", каза руският президент. 

Що се отнася до Турция, Путин заяви, че в момента икономиката на тази страна расте и тя се нуждае от допълнителни ресурси. „Турските партньори поставят въпроса за увеличаване на доставките преди всичко на вътрешния турски пазар. И какво, ние да се отказваме ли? Имаме всички договорености с тях, свързани с формулата на цената, с графика на доставките“, посочи Путин, цитиран от РИА Новости.

На 1 декември Владимир Путин заяви в Турция, че при настоящите условия Русия не може да продължи реализацията на проекта за газопровод „Южен поток“. Като причина той посочи неконструктивната позиция на ЕС, както и че до момента не е получено разрешение от България за влизане на проекта в нейната изключителна икономическа зона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase