Снимка: архив, БулФото

Няма нищо притеснително в черпенето на газ от хранилището "Чирен", заложено за първото тримесечие на 2015 година, коментира пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Иван Иванов от „Булгаргаз“. Той представи позицията на дружеството на открито заседание на енергийния регулатор за промените в цената на газа.

Още по темата
Иванов посочи, че през първите три месеца на 2015 година от хранилището ще бъдат изтеглени 240 млн. куб. метра. За сравнение, за същия период през 2014 година са били изтеглени около 250 млн. куб. метра, а през 2012 година - 338 млн. куб. метра.

Към края на тази година в хранилището ще има към 360 млн. куб. метра природен газ, уточни още Иванов и допълни, че това количество също е нормално и съпоставимо спрямо други години.

От компанията очакват още цената на алтернативните горива (петрола), чрез които се определя цената на природния газ, да продължи да намалява и така нагнетяването на газ през второто тримесечие на следващата година да бъде икономически по-изгодно.

Пред журналисти членът на ДКЕВР Димитър Димитров допълни още, че решението изглежда логично и държавата приема риска и залага на позицията, че няма да има криза в доставките от Русия. Икономически нецелесъобразно е да останат големи количества в „Чирен“, допълни още той.

По време на заседанието на регулатора от „Булгаргаз“ възразиха срещу доклада на работната група, според който не се налага повишение на цената на природния газ за първите три месеца на 2015 година. От компанията посочиха, че ако регулаторът удовлетвори искането за възстановяване на съдебни разходи на компанията чрез цената на газа, може да не се наложи увеличение на цената на синьото гориво. Иван Иванов посочи, че съдебните разходи са в размер на 1,25 млн. лева и ако те бъдат признати от ДКЕВР, цената може да остане 603,44 лева за хиляда куб. метра.

От регулатора обаче възразиха, че съдебните разходи не се отразяват върху лицензионната дейност на дружеството, а и освен това те се възстановяват от съда. От газовата компания коментираха, че не се знае кога ще бъдат възстановени разходите, а те са породени от некоректно поведение на клиенти и затова засягат пряко лицензионната дейност на дружеството.

Освен подаване на съдебни искове, „Булгаргаз“ предприема и други мерки за възстановяване на дължими от клиенти суми. Те са заложени в договорите и една от тях е например спиране на доставките.

"Подходът трябва да бъде един и същ към всички", коментира Иванов на въпрос за дълговете на топлофикационните дружества.

От ДКЕВР обаче не очакват спиране на доставките към топлофикациите. През зимния сезон техните парични потоци се увеличават и те ще плащат по-ритмично, обясни Димитър Димитров.

„Булгаргаз“ поиска увеличение на цената на природния газ с малко над 12 лева за хил. куб. метра, като основание за това беше още курсът на долара и невъзстановени досега дължими суми. По време на заседанието на ДКЕВР Иванов припомни още, че дружеството безрезултатно се опитва да си набави заем, но при три проведени процедури не е имало нито един кандидат за отпускане на кредита.

Цената на газа за първото тримесечие на 2015 г. ще бъде окончателно определена на закрито заседание на ДКЕВР на 19 декември.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Икономика" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase