Снимка: Reuters

Към 12 часа днес с гарантираните си влогове са се разпоредили малко над 16 000 вложители, стана ясно от изказване на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков. Сумата, с която са се разпоредили те, е 600 млн. лв., предава БТА. 

Миленков информира, че към 18.00 ч. отново ще има обобщена информация на страницата на фонда.
По думите му процесът върви гладко, като банките са осигурили необходимите служители и организация, така че да няма проблеми. „Това е моментът, в който да докажем като фонд, че може да се справим с подобна негативна ситуация. Това е и тест за банковата система“, добавя Миленков.
 
„Процесът започна нормално, в нормален порядък, благодарение на добрата комуникация с Министерство на финансите, БНБ, търговските банки и всички други участници в процеса", допълни той.

„Всичките пари са осигурени, цялата сума на гарантираните влогове в КТБ е осигурена, никой не трябва да има съмнение, че няма да има пари", заяви Миленков.

Според него ролята на МВР също е съществена в процеса, тъй като именно полицията осигурява сигурността на вложителите. 

Хората могат да подават възражения по отношение на проблеми заради стари лични карти, сгрешени ЕГН или във връзка с претенции по изплащаните суми в клоновете на КТБ в страната. От там имат ангажимент да реагират на възраженията до седем дни и да препратят отговорите до Фонда, който своевременно ще ги изпрати до обслужващите банки, стана още ясно. 

Същевременно Миленков отправи призив към вложителите да не теглят парите си в брой.

Припомняме, че от днес започна изплащането на гарантираните депозити на вложителите в лишената от банков лиценз КТБ. То става чрез 1134 клона на девет търговски банки.

Припомняме, че гарантираните депозити са на около 255 000 вложители, а общата сума на гарантираните сметки възлиза на около 3,7 млрд. лева. Затова и мерките за сигурност ще са изключителни. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase