Снимка: архив Reuters

Ръководството на AES Гълъбово ТЕЦ "Марица Изток 1" е готово да започне разговори за предоговаряне на условията, предвидени в дългосрочните им договори за изкупуване на произведената електрическа енергия. Това съобщи пред журналисти Питър Литгоу от компанията.

Условие за започване на тези преговори обаче е отмяна на ценовото решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 1 юли. С това решение енергийният регулатор задължи Националната електрическа компания да започне разговори и задължително да постигне намаляване на изкупните цени с 20 на сто за КонтурГлобал ТЕЦ "Марица Изток" 3 и с 30 на сто за AES ТЕЦ "Марица Изток" 3.

От КонтурГлобал ТЕЦ "Марица Изток" 3 също заявиха готовност да преговарят с държавата при условие, че не се поставят ултиматуми.

Още в първите си изяви новият председател на Комисията Светла Тодорова също коментира, че инвеститорите не желаят да преговарят при предизвестен край на разговорите.

КонтурГлобал ТЕЦ" Марица Изток 3" е предложила да изнася произведеното електричество към Турция, където цената е по-висока, стана ясно от думите на Гари Левсли, представител на ContourGlobal.

Още в мандата на правителството на Пламен Орешарски от КонтурГлобал ТЕЦ "Марица Изток" 3 са изпратили писма до Българския енергиен холдинг (БЕХ) за увеличение на капацитета на електропроводите до Турция. Целта е централата да може да изнася по-големи количества електричество за южната ни съседка. Причината е по-високата цена на електричеството в Турция - разликата е от 20 евро на мегаватчас.

От AES Гълъбово ТЕЦ" Марица Изток" 1 коментираха, че при решение за увеличаване на износа също биха се възползвали от възможността.

На този етап обаче от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) са против износа на цялата произведена електроенергия от двете централи. Необходимо условие за износа е и изграждане на нови електропроводи с Турция.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase