Министър Николина Ангелкова. Снимка, архив Булфото

България и Румъния ще подпишат меморандум за подготовка на два нови моста над Дунав - при Никопол и Турну Мъгуреле и при Силистра-Кълъраш, съобщи в Русе министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова.

Това ще стане следващата седмица, а подготовката за двата моста ще се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния 2014 - 2020 г.

"С подписването на този меморандум и подаване на обща апликационна форма към програмата ще стартираме изработване на технически проект - анализ, разходи и ползи, въобще цялостна техническа подготовка, за да се преценят двете правителства как ще се процедира с изграждането на мостовете. Най-вероятно ще се търси публично-частно партньорство, но вече с известни данни, за да може да се вземе правилното решение", обясни Ангелкова, цитирана от БТА.

Проектирането на разширението на Дунав мост при Русе-Гюргево ще бъде включено по оперативна програма "Транспорт", тъй като той е част от европейски коридор и позволява финансиране по тази програма.

По отношение на пътната отсечка Русе-Велико Търново, тя е включена за проектиране по ОП "Транспорт" 2014-2020 година, като се обсъжда вариант за скоростен път.

Ангелкова информира, че се надява още утре на заседание на Министерския съвет летището край русенското село Щръклево да бъде прехвърлено като собственост на община Русе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase