Снимка: архив, Булфото

Реалността от режим на тока е голяма, особено ако зимата е студена, коментира в ефира на „Нова телевизия“ президентът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев. Според него не става въпрос само за проблеми с мрежата, каквито бяха коментарите досега, а и с невъзможност за производство на електричество.

Тренчев посочи, че централите дължат само на „Мини Марица Изток“ към 150 млн. лева за извършените доставки на въглища.

Според него при студена зима може да се стигне до недостиг на производството на електричество, защото няма да има въглища.

„Мините няма да могат да дадат въглища и не защото не искат, а защото, за да стигнеш до въглищата, трябва да се махне голям слой пръст“, допълни Тренчев. В зимните месеци фотоволтаичните централи не работят ефективно и няма да могат да компенсират недостига, смята още синдикалистът.

Повишението на цената на тока ще се отрази и върху цените на други стоки, допълни още лидерът на КТ „Подкрепа“. Той посочи, че делът на електричеството е около 8-9% в цената на хляба, и пресметна, че по-скъпият с 10% ток ще се отрази върху цената на хляба с между 1 и 2 на сто.

В същото време Тренчев коментира, че увеличението няма да реши проблемите на Националната електрическа компания. Той препоръча да се извадят имената на тези, които са създали условията за възникването на този дефицит, допълвайки, че под всеки договор е поставен подпис на представител на държавата.

Тренчев каза още, че изградилите ВЕИ-централи всъщност са се възползвали от възможностите и договорените цени, които обаче са били предложени от политиците и включени в закон.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase