Снимка: Архив Reuters

Амбициите на "Булгартрансгаз" са да се превърне газохранилището в Чирен в съоръжение с регионално значение, коментира пред журналисти изпълнителният директор на газопреносното дружество Кирил Темелков. Малко по-рано той представи на обществено обсъждане в ДКЕВР десетгодишна програма за развитието на компанията.

Още по темата
Има анализи, според които капацитетът на хранилището може да бъде увеличен двойно - до 1 млрд. куб. метра. За да бъде взето обаче решение, трябва да бъдат извършени редица технически проучвания, за които дружеството кандидатства за финансиране пред Европейската комисия.

Темелков се надява до 2016 година проучванията да приключат и да бъде взето окончателното решение за разширяване на хранилището. След това ще се пристъпи към строителство, което ще коства около 200 млн. евро. Държавната компания ще потърси европейско финансиране и за този разход, като обичайната практика е да бъдат поети около 50% от нужните средства.

Във връзка с подготовката на правителството за газова криза "Булгартрансгаз" е закупила 140 млн. куб. метра газ. Това е станало с изрично решение на Министерския съвет, защото като преносно предприятие "Булгартрансгаз" няма право да купува и нагнетява газ в хранилището, което управлява.

В момента търговци купуват свободен капацитет от Чирен, но крайни потребители - например големи индустриални компании, не са се възползвали от тази възможност, уточни Темелков на въпрос на Investor.bg. На този етап търговците, които купуват капацитет от хранилището, са български компании, но е имало и интерес от други регионални компании.

Темелков потвърди за задължения на "Булгаргаз" към предприятието, но отказа да уточни размера им с мотив, че се променят непрекъснато. Тези дългове обаче не затрудняват нормалното функциониране на компанията.

Разширяването на хранилището в Чирен е само част от плановете на "Булгартрансгаз" за развитие през следващите десет години. Основната цел на дружеството за този период ще бъде оптимизацията на газовата мрежа, стремеж към газификация на нови територии и диверсификация на пазара, стана ясно още от коментара на изпълнителния директор на газопреносната компания.

Планът е съобразен изцяло с енергийната стратегия на България, обясни Темелков и допълни, че реализацията на проектите - газовите отклонения, връзки и т.н., са "приносът на компанията към реализацията на енергийната стратегия".

Програмата е амбициозна, но дружеството има ресурс за нейното изпълнение - чрез приходите от търговска дейност проектно финансиране, а за проекти без финансова рентабилност - и грантови схеми. Разчетите показват, че имаме готовност да осъществим без притеснения програмата, категоричен беше Темелков.

Директорът на газопреносното дружество посочи, че част от проектите, които са включени в плана, са необходими, но не могат да бъдат осъществени самостоятелно. Затова и дружеството търси грантови схеми и програми, за да ги финансира.

Темелков посочи, че компанията вече работи по отношение изграждането на газови отклонения към Банско, Разлог и Панагюрище, включени в 10-годишния план. Очакванията са те да бъдат въведени в експлоатация до 2016-2017 година. По време на общественото обсъждане на доклада, което Булгартрансгаз е провело през пролетта, е било предложено да бъдат включени и отклонения за Хисаря и Сопот.

Развитието на тези проекти ще увеличи достъпа на общините до природен газ и това ще повлияе позитивно за развитието на сектора, коментираха от "Булгаргаз" по повод предложения план за развитие на "Булгартрансгаз" за следващите 10 години.

Дружеството получи препоръки за онлайн следене и контрол върху природния газ, получаван от различните входни точки, които се увеличават непрекъснато.

По време на общественото обсъждане беше повдигнат и въпросът за качеството на природния газ, доставян до потребителите. Темелков беше категоричен, че дружеството доставя газ с високо качество, един от най-чистите и неотстъпващи на мрежите в Централна и Източна Европа. Проверката на получените от дружеството сигнали досега не са доказали отклонение от нормите, допълни още Темелков.

Той уточни, че дружеството има и методи, с които да се справя с кражбите по мрежата, чиято дължина е 2,6 хил. км.

Още новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase