Снимка: архив, Булфото

Едно нещо безспорно обединява европейската и руската икономики – те не растат. И Русия, и Европа страдат от дългосрочни предизвикателства – демографски спад и нарастващата разлика в разходите за технологии и енергетика спрямо САЩ и азиатските страни. Санкциите, които Европейският съюз (ЕС) и Русия наложиха помежду си, само влошават ситуацията.

Такова становище изразява в свой анализ за руското издание "Комерсант" бившият вицепремиер и финансов министър на България в периода 2009-2013 г. и настоящ ректор на Руската икономическа школа Симеон Дянков.

В анализа си бившият министър на финансите цитира данни на Международния валутен фонд (МВФ), според които през тази година брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия ще нарасне пренебрежително малко с 0,2% и едва с 1% през 2015 г. За еврозоната пък организацията прогнозира растеж от 1% през тази година и от 1,5% през следващата. Дянков все пак уточнява, че прогнозите са публикувани преди представянето на разочароващите данни за икономиката на еврозоната през второто тримесечие.

"Колко важни са последиците, причинени от техните взаимни сътресения заради санкциите все още предстои да се разбере", отбелязва Дянков. Той акцентира на изказване на бившия руски министър на финансите Алексей Кудрин, който прогнозира загуби за руската икономика от около 50 млрд. годишно. Оценката включва въздействието на санкциите не само от Европа, но също така и от Съединените щати.

Ректорът на Руската икономическа школа изтъква, че износът на храни от ЕС за Русия възлиза на едва 5% от общия експорт. "На пръв поглед загубата трябва да бъде малка. Но някои икономики ще пострадат повече от други. Италия, например, изнесе в Русия през миналата година стоки за 12,7 млрд. евро, Франция - за повече от 10 млрд. евро. Румъния може да загуби около 40 млн. евро, фермерският съюз на България оценява тяхната загуба на 14 млн. евро", заявява бившият вицепремиер.

"Но най-големият проблем е увеличената несигурност за инвеститорите и ударът върху доверието на бизнес общността. Европейските инвеститори имат много проекти в Русия, а сега те могат да се изправят пред закъснения в изпълнението или дори отмяна. Руските инвеститори също бяха активни на европейските пазари, а сега на тях ще се гледа с повишено подозрение", коментира още Дянков.

"Според мен руската бизнес общност трябва да започне наистина честна дискусия за реалните последствия от реципрочните санкции. Има много лесни и работещи методики за изчисляване на проблемите, включително чрез очертаване  на разпределението на заплахите по различните сектори. С течение на времето те позволяват да се взема предвид не само загубата от търговията, но също така, например, щетите, причинени от намаляването на работните места в националните икономики. Може да точно и надеждно да се покаже как санкциите вредят и на двете страни, които наистина носят тежестта. С тези прогнози в ръцете руските бизнес асоциации могат да започнат диалог с европейските си партньори", посочва Симеон Дянков.

По думите му много бизнес лидери в Европа активно коментират отрицателното въздействие на санкциите върху икономиките. "Когато доказателствата за вредите от санкциите се потвърдят както от руския, така и от европейския бизнес, те могат съвместно да участват в дискусии с политици в своите страни", отбелязва Дянков.

"В противен случай икономическите ползи от двустранната търговия ще останат на заден план, а политическото позьорство накрая ще смаже здравия разум. Това ще направи задачата на политиците за търсене на компромис още по-трудна. Това не бива да се случва. Трябва да се намери начин за излизане от ситуацията", изтъква още бившият вицепремиер на България.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase