Снимка: архив, БулФото

Месец след влизането в сила на новите правила, нито бързите, нито потребителските кредити са поевтинели. Офертите обаче са станали по-трудни за сравнение, отчитат анализатори. Причината е, че след налагането на таван върху лихвите и забраната на отделни такси, всяка институция е въвела различни тарифи и задължителни застраховки, съобщи bTV.

Минимален спад в лихвите по ипотечните кредити все пак има. Офертите на банките са с до 0.5% по-ниски. През последния месец 99% от заемите са били с цел купуване на жилище. Логично, много от хората са изчакали промените в закона за потребителския кредит да станат факт, за да предприемат стъпка. Анализаторите отчитат, че кредитите между 10 и 30 евро и този месец били най-предпочитани.

Оказва се, че политическата и икономическата несигурност са дали отражение и върхру кредитния пазар. Заемите с цел почивка и развлечения вече са почти изцяло изчезнали.

В предишни години три от десет кредита са били за луксозна почивка или по-скъпи вещи за дома. Сега ситуацията е различна.

Най-лошият вариант според експерите е тегленето на бърз заем за забавление. Макар и изключително рядко, такива случаи има.

Въвеждането на таван върху лихвите по бързите кредити не ги направи по-евтини. Заради многото изисквания обаче, те са станали по-трудно достъпни, отчитат още анализаторите. Така според експертите ще са необходими няколко месеца, за да се отчете реалното отражение на закона върху кредитите.

Има обаче и още един фактор - в свой анализ БНБ допуска, че кризата с КТБ може да доведе до свиване на кредитирането в следващите месеци. От една страна банките може да станат по-предпазливи при отпускане на заемите, а заради несигурността - бизнесът и домакинствата също да предпочетат да не избързват с инвестиция във фирмата или в дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase