Снимка, архив Булфото

Българската социалистическа партия (БСП) настоя Управителният съвет на Българска народна банка (БНБ) да предложи до утре на останалите институции и политически сили конкретен и детайлно разработен план за преодоляване на недоверието към някои банки.

Призивът идва, след като по-рано днес централната банка апелира политиците за единна позиция в подкрепа на усилията на БНБ на срещата при президента Росен Плевнелиев утре.

Още по темата
„През последните дни сме свидетели на целенасочена и организирана атака срещу банките в България. Общоизвестно е, че банковата система в България е добре капитализирана, а валутните резерви на страната са над 26 млрд. лева, което гарантира нормалното функциониране на паричния съвет дори в затруднени условия“, се посочва в прессъобщението на БСП.

Според левицата през последната седмица основните политически сили нееднократно са декларирали подкрепата си към действията на БНБ, насочени към гарантиране стабилността на банковата система.

В своята позиция БСП напомня, че по конституция и закон като независима институция БНБ отговаря за нормалното функциониране на банковата система.

„БСП настоява Управителният съвет на БНБ да предложи на останалите институции и политически сили конкретен и детайлно разработен план за преодоляване на недоверието към някои банки“, апелират от левицата.

От БСП изказват възмущение от последните изказвания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, които внушават несигурност и недоверие в банковата система.

„Виждаме съзнателен опит несигурността да се подклажда и да се използва за политически и икономически цели и сценарии. Търсенето на външен „спасител“ не е начин за решаване на текущите проблеми на финансовата система. Убедени сме, че партийните сметки трябва да бъдат подчинени на държавата, хората и реалната икономика“, гласи съобщението, правейки препратка към казаното от Бойко Борисов, че е нужна намесата на Международния валутен фонд.

По-рано днес финансовият министър Петър Чобанов също осъди изказванията на Бойко Борисов и заяви, че свръхемоционалните политически послания дестабилизират държавата.

„Както и досега БСП е готова да участва в намирането на работещо решение  за преодоляване на възникналите затруднения“, изразяват своята готовност от БСП.

Срещата при президента Росен Плевнелиев е насрочена за утре, в 14 часа. Държавният глава ще проведе консултации с парламентарно представените политически сили и партиите, които имат представители в Европейския парламент, в резултат на постигнато съгласие за провеждането на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври 2014 г.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия. Можете да изпращате мненията си по темата на info@investor.bg.

Още икономически новини четете в Investor.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase