Снимка: Ройтерс

Проверката на състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й банка Креди Агрикол България е започнала, съобщава БНБ.

В процеса на оценка на активите, пасивите, кредитния и инвестиционния портфейл назначените квестори ще бъдат подпомагани от одиторските компании „Делойт Одит“ ООД, „Ърнст и Янг“ ООД и „Афа“ ООД, докато в "Креди Агрикол" работи само „Афа“ ООД.

Централната банка потвърждава ангажимента си проверката да завърши в рамките на десет работни дни, както беше съобщено в неделя.

От БНБ съобщават още, че има смяна на квесторите, които трябва да управляват банковата група. Станислав Лютов и Елена Костадинчев, които първоначално бяха пратени в Креди Агрикол България, ще се заемат с КТБ.

В Креди Агрикол България пък влиза Христина Стамова, която ще работи съвместно с Божидар Аршинков. Той е назначен на мястото на Славияна Данаилова-Велева.

Промяната цели големината на екипите на квесторите да съответства на обема на работата с оглед на различната големина на двете дружества от групата КТБ, поясняват от централната банка.

По-рано днес стана ясно, че БФБ спира търговията с КТБ на борсата за срока на специалния надзор, наложен от БНБ. Търговията ще бъде възобновена след края на тримесечния срок на надзора или до отпадането му.

Още банкови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase