Снимка, Архив: Булфото

"Чуждите компании трябва да спазват българското законодателство и да уважават българските институции",  заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на Общото събрание на Българската стопанска камара по повод проблемите с ЕРП-тата.

По време на форума стана ясно, че Европейската бизнес организация Business Europe е изпратила писмо до премиера Пламен Орешарски, в което изразява своята загриженост по отношение на ситуацията с електроразпределителните дружества у нас.

"Проблемът трябва да бъде решен в съда, а не с административни процедури", коментира заместник-генералният директор на организацията Жером Шовен. Опасенията са, че подобни действия ще изгонят чуждите инвеститори у нас.

Още по темата
Според Стойнев диалогът между електроразпределителните дружества и Националната електрическа компания (НЕК) вече е започнал, като "една компания вече е две крачки пред другите". Тя е изготвила предложение за намиране на решение, което от енергийния министър беше изтълкувано като признание на вина.

Вчера Драгомир Стойнев обясни ситуацията и на енергийния комисар Гюнтер Йотингер по време на среща в Брюксел.

Припомняме, че в началото на април стана ясно, че ЧЕЗ България внесе предложение за решаване на финансовия спор с НЕК. От електроразпределителното дружество отказват коментар на съдържанието с аргумента, че не искат да влияят на решението. От държавната компания пък коментираха досега, че се запознават с внесения документ.

Междувременно през седмицата и EVN България изготвиха предложение до НЕК.

Стъпка към развръзката на кризата ще има в началото на следващата седмица, за когато е насрочено ново открито заседание по казуса на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase