Очакванията на ЕРА България са пазарът да се задържи стабилен през следващите месеци. Снимка: freeimages.com

Ръст на търсенето и предлагането и на сделките с жилища в големите градове у нас през 2013 г. отчита консултантската компания ЕРА България.

През миналата година клиентите на агенцията са се увеличили с 53%, а броят на сключените сделки – с 43%, съобщи на семинар Румяна Димитрова, мениджър бизнес развитие на компанията.

Цените на жилищата са останали стабилни, а активността и на купувачите, и на продавачите на пазара се е засилила. В големите градове се сключват повече сделки и инвестицията в имот отново е на мода, коментира Димитрова.

От агенцията също отчитат по-силно търсене на жилища ново строителство и същевременно – недостиг точно в този сегмент от пазара. Това подкрепя и цените на жилищата ново строителство, които отново са започнали да се покачват, отчитат от компанията.

Друг фактор, който влияе на пазара, е по-добрата достъпност на кредитите за покупка на жилище заради спада на лихвите. За миналата година се отчита понижение на лихвите по ипотеките в България от около 0,5%, като лихвените нива са в диапазона 6,8 – 7%.

Данните на агенцията сочат, че около 80 на сто от осъществените през миналата година сделки с жилища в София са били финансирани с банков кредит. Същевременно делът на финансираните с кредит сделки във Варна достига 20%, а в Бургас – 30%.

Очакванията на компанията са пазарът да се задържи стабилен през следващите месеци.

Същевременно експертите прогнозират, че ще намалява времето, за което един имот престоява на пазара. В момента средно за България са необходими около 120 дни за продажбата на едно жилище срещу 65 дни в Швеция и 395 дни в Португалия. За София срокът за продажба на жилищен имот се е понижил от средните 93 дни преди шест месеца до 69 дни в момента.

Още новини за имоти може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase