Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия поиска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон, които имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство. По този повод вече е изпратено специално писмо до българските власти, съобщи БНР.

Става дума за приетите вече от ресорната парламентарна комисия изменения в Закона за енергетиката, предложени от двама депутати от левицата. Те предвиждат промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор. Това би го изключило от обхвата на третия европейски енергиен пакет и би отменило задължението тръбата да бъде използвана не само от "Газпром", но и от други доставчици.

Още по темата
Говорител на Европейската комисия съобщи, че тя е била информирана за готвените законови промени и е обезпокоена дали те съответстват на европейското законодателство. Затова комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, в което иска изясняване на плановете на управляващите.

От Еврокомисията уточниха, че това писмо не е част от правна процедура срещу България, тъй като въпросните проблемни текстове все още не са част от българското законодателство, и че на този етап комисията само задава въпроси.

В края на миналата година България официално упълномощи Европейската комисия да води преговорите с Русия за промени в междуправителственото споразумение за "Южен поток", които да изчистят несъответствията му с европейското законодателство.

От Министерството на икономиката и енергетиката заявиха, че диалогът за статута на газопровода "Южен поток" не е прекъсвал и работата на експертно и техническо ниво продължава. Разглеждаме писмото, в което комисар Гюнтер Йотингер повдига някои въпроси относно предвиждани промени в Закона за енергетиката като част от този процес, посочват от ведомството.

Текстовете са внесени по инициатива на народни представители и предстои гледането им на първо четене, което ще гарантира максимална публичност, прозрачност и възможност да се чуят всички гледни точки, уточняват от МИЕ.

Оттам повтарят за пореден път позицията си, че реализирането на проекта "Южен поток" е важно както от гледна точка на диверсификация на маршрутите на доставка на природен газ, така и в икономически план за България. 

Затова по време на преговорите с руската страна през oктомври 2013 г., България, като страна-член на ЕС, успя да постигне договореност между БЕХ и "Газпром", според която проектната компания "Южен поток" ще предостави достъп за използване на капацитета на газопровода на трета страна в съответствие с изискванията на третия енергиен пакет. Това ясно показва ангажимента ни за съобразяване с предписанията на европейското законодателство, заявяват от министерството.

От МИЕ подготвят отговор на поставените в писмото на комисар Йотингер въпроси, като са изискали информация от вносителите на законодателните промени.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase