Среща с Българо-руската търговско-промишлена палата. Снимка БТА

Подготвена е нова спогодба за чартърите между България и Русия, каза министърът на транспорта Данаил Папазов на брифинг, след среща с представители на бизнеса, членове на Българо-руската търговско-промишлена палата. Той обясни, че досега всички чартъри се договаряли в рамките на спогодбата между България и Русия от 1997 година.

Създаден е вариант за допълнителни полети - главно чартърни, за лятото, за да няма проблем с туристите, обясни министърът. Папазов допълни, че другият важен въпрос е да се удължи срокът за посещение на чартърните полети след 15 септември.

„Предвиждаме да има допълнителен брой оператори, засега имаме заявка от трима такива оператора, които ще бъдат включени в списъка при сключване на спогодбата”, обясни транспортният министър.

Предстои този документ да бъде подписан в рамките на следващата междуправителствена комисия. Министърът изрази надежда спогодбата да бъде валидна още през летния сезон, като крайният срок за подписването й би трябвало да бъде в края на април.

Министърът обясни, че бизнесмените изразили опасенията си от нарушаването на транспортните връзки между България и Русия. По думите му т.нар. "ро-ро" превози може да се наложат, тъй като автомобилните превозвачи може да имат проблеми с преминаването през Украйна за доставки в Русия.

Министърът сподели, че е имало предложения за откриване на директни "ро-ро" линии между руски и български пристанища и родното Министерство на транспорта има готовност за посрещане на такъв товаропоток. По думите му двете големи морски пристанища у нас - във Варна и Бургас, имат готовност за обработка на ро-ро кораби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase