Архив: Булфото

Ако пазарът на електроенергия се либерализира напълно, цената на тока ще поскъпне с 30-40 процента, смятат експерти, които взеха участие в кръгла маса на тема "Енергетика", организирана от НДСВ.

Доц. Валентин Колев, преподавател в Техническия университет, София, и представител на Българската федерация Енергетици към КНСБ, заяви, че цената на енергията за битовите потребители е под себестойност и се компенсира от стопанските потребители. Ако всички излязат на свободния пазар, няма да има как да се компенсира това, посочи той, цитиран от БТА. 

Андрей Бъчваров, председател на Асоциацията по биомаса и на Асоциация за енергийна ефективност, заяви, че поради споменатата от доц. Колев причина, ако пазарът изцяло се либерализира, цената на електроенергията ще се повиши с 30-40 процента.

Либерализацията в тези условия, без да се вземат мерки за повишаване на енергийната ефективност, ще доведе до рязък скок, защото в момента енергията "изтича", каза още Бъчваров. Той посочи, че бъдещето трябва да се търси в произвеждане на малки количества енергия за собствено потребление, а не в мегапроектите и централизираното производство.

Доц. Колев отбеляза, че при регулирането на цените от страна на ДКЕВР ВЕИ производителите са се стремели да докажат по-високи разходи и не ги оптимизират, за да получават по-висока тарифа за изкупуване на енергията.
Колев съобщи, че първоначалният екшън-план на страната ни за изграждане на мощности от ВЕИ е предвиждал значително по-малко мегавата инсталирана мощност от слънце и вятър и около 200 мегавата от биомаса, защото при нея с по-малко инсталирана мощност се произвежда повече енергия и голяма част от инвестицията остава в страната.

Планът обаче е бил променен и по данни на АУЕР, изплатени до ЕК индикативни цели за производство на зелена енергия на страната ни са  изпълнени до 2020 г. основно от производство на слънце и вятър.
Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация, заяви, че един от големите проблеми за случващото се в момента в енергетиката е антиевропейското говорене на управляващите.

Ние сме пълноправен член на ЕС и трябва да изпълняваме директивите и ангажиментите, които сме поели, а една от основните политики на ЕС е енергийната сигурност и предотвратяване на промените в климата, каза Русенова. В момента България е енергийно най-зависимата държава в ЕС от внос на руски газ, а зависимостта е и най-скъпа, добави тя. Русенова настоя за либерализиране на енергийния пазар като на него да действат балансиращи групи и отпускане на енергийни помощи за социално слаби семейства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase