Вицепремиерът Даниела Бобева. Архив: Булфото

Големи германски фирми имат интерес за инвестиции у нас в секторите текстил, концесии на пристанища и на подземни богатства. Това стана ясно на българо-германския инвестиционен форум в централата на Дойче Банк в Берлин, на който вицепремиерът по икономическото развитие на България Даниела Бобева бе специален гост, са съобщили за БТА от пресслужбата на Министерски съвет.

На форума са присъствали представители на над 50 от най-сериозните германски фирми, работещи в широк спектър области на икономиката.

Пред тях Бобева представи възможностите за инвестиции в България в следкризисния период. Тя акцентира върху политиката на българското правителство в областта на икономическото развитие, като подчерта приоритетната подкрепа за малките и средните предприятия, намаляването на административната тежест и гарантирането на по-голяма прозрачност в областта на обществените поръчки.

Вицепремиерът обясни, че на фона на спада в чуждестранните инвестиции в България през последната година, германските вложения са се увеличили. Германия е на трето място за миналата година със 199,4 млн. евро. От началото на прехода германските инвестиции в българската икономика възлизат на 2,14 млрд. евро.

По време на дискусията Бобева представи мерките на правителството в областта на енергийния сектор и намаляване на цените на електроенергията, за регулиране на търговията.

Вицепремиерът посети бизнес-инкубатор за компании в сектора на информационните технологии, създаден от една от най-големите германски издателски групи. Оттам е проявен интерес за създаване на подобен бизнес акселератор в България, тъй като София, Киев и Талин са столиците с най-голям потенциал в областта на ИТ в Централна и Източна Европа.

Бобева е провела среща и с федералния министър на здравеопазването Херман Грьое, който представил германския опит в областта на публично-частните партньорства в здравеопазването, както и опита в електронизацията на обществените поръчки за болничната помощ.

Вицепремиер Бобева посети българския щанд на изложението Баутек Берлин, един от най-големите международни панаири за строителство и сградна техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase