Снимка: Bulgaria On Air
Яхтената индустрия показва признаци на съживяване през последните месеци, показа последното изследване на престижното международни издание ShowBoats.

Данните на експертите показаха, че в момента в света 735 нови яхти са в процес на изграждане или са поръчани, което е ръст с 6,2% на годишна база, пише порталът Superyachts.

В периметъра на изследването Global Order Book 2014 попадат яхти с дължина над 24 метра, за които е необходимо повече време за изграждане. Всяка година анализът представя списък с яхтите в строителство в корабостроителниците в целия свят и очакванията за бъдещето. Оценката се базира както на всеобхватни глобални статистически данни, така и на икономическата активност в самия корабостроителен сектор.

Публикувано в края на всяка година, изследването Global Order Book предоставя изчерпателна статистика за състоянието на яхтената индустрия. Според множество познавачи на сектора активността в него може да бъде разглеждана като индикатор за развитието на цялата световна икономика. Засилването на търсенето на луксозни стоки е измерител за покачващата се платежоспособност.

Годишният доклад се публикува в пълния му вид в списание International Showboats от 1992 г. насам.

Повече за яхтения бизнес в материала на Bloomberg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase