Снимка: архив, Булфото

Всеки клиент ще има право да смени доставчика си на природен газ по всяко време, спазвайки условията, предварително уточнени в договорите за доставка. Това предвиждат нови правила за търговия с природен газ, публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

Крайният срок, в който вносителите очакват коментари по предложените текстове, изтича на 3 януари 2014 година.

При прекратяването на договора клиентът няма да дължи такси и неустойки за предсрочно прекратяване, записано е в предложението.

Промени има и по отношение на регистрацията за ползване на газопреносната мрежа. Договорите за пренос по газопреносната мрежа ще могат да се сключват само с лица, които са преминали процедура по регистрация от балансьора на съответната мрежа.

Тази регистрация потвърждава наличието на необходимите ресурси (финансови, човешки и технически) за изпълнението на задълженията им като ползватели на мрежата.

Служебна регистрация ще имат лицата, получили лиценз за обществена доставка и за краен снабдител. Новите правила предвиждат още да не бъде разрешена регистрация на лица, които имат дължими плащания към оператора или друг участник на газовия пазар в България или Европейския съюз (ЕС).

Що се отнася до балансьорите на газопреносните мрежи, те се предвижда да се определят от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Сега балансирането на пазара се осъществява от оператора на газопреносната мрежа.

Предлага се промяна и по отношение на определението на термина "балансиране" на пазара на природен газ. Според новите правила това е компенсирането на разликите между количеството природен газ, подадено от даден ползвател на газопреносната мрежа на входните точки, и количеството природен газ, изтеглено от този ползвател през изходните точки на мрежата за един газов ден.

За контрола на новите правила ще отговаря ДКЕВР, а очакванията са те да влязат в сила от 1 юли 2014 година.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase