Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БулФото

България ще строи нови ядрени мощности за АЕЦ "Козлодуй" с американска технология, ако правителството приеме предложението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той е на посещение в Съединените щати, където разгледа най-модерната технология на ядрения гигант Westinghouse, съобщи bTV.

Реакторът AP1000 е известен с мерките си за сигурност и по думите на компанията, ако в японската АЕЦ „Фукушима” е имало този тип реактори, аварията не би се случила. Реакторът би допълнил мощностите на „Козлодуй", когато бъдат спрени пети и шести блок.

Министър Стойнев също посочи, че това е най-модерната технология, а финансирането ще дойде от Eximbank, които са изразили готовността си да финансират проекта. Това означава, че американското правителство застава зад този проект, подчерта Стойнев.

Предстои в следващите седмици икономическият министър да предложи на правителството да одобри мандат за преговори с Westinghouse. Ако процедурата се случи по план, строежът би започнал през 2016 г. и ще продължи 5 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase