Снимка: архив, Dnes.bg

В бюджета за догодина няма политика за доходите, категорични бяха Мика Зайкова и Иван Нейков пред Нова телевизия. Според Нейков не се търси основният проблем, а се търсят временни решения. „Няма подход към малкия бизнес, за възрастните работници”, допълни той.

Мика Зайкова посочи още, че в Бюджет 2014 се стимулира „дефлационният синдром”, което означава омагьосан кръг. Ниските цени на стоките натискат производителите да държат ниски заплатите и така се свива потреблението, обясни тя.

Нейков коментира още, че в България целта е високи заплати с ниска квалификация  и липсва стимул за повишаване на уменията на работещите. По този начин самите предприятия стават неконкурентоспособни, допълни експертът.

Според него и инвестиционният фонд, от който ще се разпределят 500 млн. лева за подпомагане на бизнеса, не е решение. От тези средства към 120 млн. лева ще отидат само за заплати за работещите за финансираните проекти.
Двамата експерти бяха категорични, че Бюджет 2014 има позитивни неща, но хората няма да живеят по-добре от тази година. „На хората трябва да се каже открито: „Продължавайте да стискате зъби”. Бюджетът за догодина е същият като за 2013 година, но с малки положителни стъпки”, каза Нейков.

„Големите проблеми обаче не се решават с малки стъпки”, допълни още Зайкова.

В разговора беше отбелязана и статистиката на КНСБ, че с 80 хил. за последните три месеца се увеличава броят на работещите бедни – заплата до 400 лева получават към 600 хил. души. Тези хора получават до 318 лева чисто, изчисли Мика Зайкова. Тя посочи още, че от синдиката са определили граница на „нормално съществуване” в размер на 563,40 лева месечно за възрастен човек.

Това означава, че работещите бедни и тези, които не могат да покрият разходите за нормален живот, са всъщност много повече, коментира още Зайкова.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase