Снимка: Булфото

“През последните 5-6 години румънците са най-многобройните туристи по българското Черноморие и тази тенденция ще се запази. Нашите страни могат да направят общи пакети за туристи от трети страни, за да развиваме заедно туризма в региона”.

Това заяви посланикът на Румъния у нас Антон Пъкурецу по време на среща с варненския кмет Иван Портних. Той обясни идеята си, давайки пример с това, че на туристите, които отиват в Румъния, могат да получават пакетни предложения за посещение и в България, и обратното.

По негови думи през миналата година около 1 милион румънци са посетили България, а 400 000 българи – Румъния. Данните за 2013 щели да станат ясни в края на октомври, но сънародниците на Пъкурецу били много доволни от почивките си у нас.

“Стокооборотът между двете страни е 3.5 млрд. евро, докато преди 5-6 години е бил 10 пъти по-малък. Интересът между българския и румънския бизнес е много голям”, уточни още дипломатът. И допълни, че от двете страни на Дунав поне 10 хиляди работни места са свързани с бизнес отношения между предприемачи.

По време на срещата между Портних и Пъкурецу стана ясно, че предстои организиране на Икономически форум във Варна, в който ще участват експерти и бизнесмени от двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase