Снимка: архив Reuters

Малкият и среден бизнес трябва да се подкрепи от организации, не само от държавата, коментира за Bulgaria On Air Емил Василев, изпълнителен директор на Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие. Според него държава е длъжна единствено да осигури условия за развитие и след това да не се меси.

Експертът смята, че икономическата ситуация в страната по отношение на микро, малките и средните предприятия е спорна.

„Въпреки многобройните обещания от страна на политиците, по време на предизборната кампания и последвалите ангажименти за подпомагане на малките предприятия, негативната тенденция се запазва“, категоричен е Василев и допълни, че именно това може да преориентира този бизнес към сивия сектор.

Цялостно излизане в неформалната икономика би изкривило напълно пазарния модел на икономиката, а това неминуемо ще стане предпоставка за нелоялна конкуренция, която би довела до множество предприятия на загуба и те ще бъдат принудени да предприемат същия ход, смята Василев.

В сегашното положение все още има бизнеси, които не са в сивия сектор - някои са напълно сиви, но други са полусиви - плащат данъци, но не и осигуровки, коментира експертът.

Около 97% от предприятията в ЕС са малки и средни, а 94% от тях са микро, посочи Василев. В други страни, като германия, Австрия, Италия и дори Турция има регламенти и саморегулацията е един от най-големите плюсове за оцеляването на малкия бизнес в Стария континент. Занаятчийската камара в Анталия например има триста хиляди предприятия – колкото са общо всички у нас.

В България няма достатъчно подобни инструменти и има реална опасност малкият бизнес да загине и цялата икономиката да тръгне надолу, заключи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase