Ако следващото правителство работи наопаки на предишното, икономиката ще отчете растеж, заяви Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите при НДСВ и тройната коалиция, в ефира на Bulgaria ON AIR. Той подкрепи тезата си с това, че за четири години кабинетът „Борисов“ бил привлякъл инвестиции, колкото са били за една година при управлението на тройната коалиция.

В същото време обаче различни чуждестранни инвеститори имат интерес към България, но смятат, че следващите упраляващи трябва да подобрят сериозно имиджа на страната в ЕС, защото има потенциал, но се говорят некрасиви неща за държавата, казаха Михаел Ангерер, търговски представител на Австрия и Марко Монтеки, президент на италианската камара в страната.

Нестабилната политическа обстановка в страната в момента обаче няма отношение с тях, защото решенията за инвестиции са взети, преди да настъпи сегашното положение, категоричен е Дацов.

Не е логично настоящите инвестиции да се сравняват минали периоди като с изтеклата година, защото разлика между 200 и 400 милиона е незначителна, обясни бившият финансов зам.-министър. По думите му всичко, което е под три-четири милиарда, не влияе икономически в България и затова следващият кабинет ще трябва да работи за нови инвестиции в страната за около четири милиарда лева в рамките на година.

За 12 месеца чуждите инвестиции в страната са намалели три пъти, но българските зад граница са отчели ръст. Това е хубаво, защото никой не е забогатял от инвестиции в собствената си страна, а извън нея, смята Любомир Дацов.

Нито минималния икономически растеж,  нито  кризата са оправдание за драстичния отлив на чуждестранни инвеститори от страната ни, смята той и даде пример с южната ни съседка Турция, която не е член на Европейския съюз.

В страната фирмите търсят ясни прозрачни рамкови условия, положителни закони, които помагат на бизнеса да се развива, защото времената са трудни и инвеститорите мислят по-дълго преди да вложат средства, смята Ангерер. По думите му, ако политическата нестабилност продължава, ще е по-трудно да се привлекат нови инвеститори - „Инвеститори, които са тук те разбират ситуацията и имат надежда, че ситуацията продължава да бъде стабилна“.

Италианските инвеститори харесват България, въпреки че откриват много бюрокрация тук, според експерти. Марко Монтеки е най-недоволен от промените правила за зелената енергия, защото са довели до редица проблеми за италианските инвеститори. Според Монтеки България трябва да положи усилия, за да подобри имиджа си зад граница: „Виждаме България като една страна, в която винаги може да инвестираме, но е необходимо бъдещото правителство да предприеме необходимите мерки, за да направи, така да се каже, една нова промоция на България“.

В Европа се чуват неща за страната, които не са много красиви, каза Монтеки, но според него страната ни има потенциал. Компаниите били доволни от данъчната система в България заради корпоративния данък от 10%, защото в много европейски страни е около 40%.

„Достатъчно е да се увеличи с два-три пункта - по такъв начин за нас ще продължава да бъде изгодно да инвестираме в страната, а от друга страна събраните средства увеличението могат да бъдат насочени към социалната сфера“, предложи Монтеки възможност за подпомагане на рисковите групи.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase