Снимка: архив Reuters

"Булгаргаз" ще изиска авансово плащане на енергията според заявените количества, когато подписва нови договори с клиентите си.

Това заяви изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов, който присъства на конференция за бъдещето на топлофикационния сектор в България, организирана от Асоциация на топлофикационните дружества, съвместно с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Текущите задължения на топлофикационните дружества към "Булгаргаз" са 171 млн. лв., от тях само на "Топлофикация София" са 134 млн. лв., посочи още Гогов, цитиран от БТА.

По думите на изпълнителния директор състоянието на газовата компанията е такова, че няма средства дори за първото авансово плащане към доставчиците. Поради тази причина авансово ще трябва да бъде платен от клиентите и заявеният природен газ.

Гогов посочи, че новите договори с клиентите са подготвени и ще бъдат подписани веднага, след като се подпишат новите договори за доставка с "Газпром".

Според експерти от Асоциацията на топлофикационните дружества основният проблем на ТЕЦ-овете у нас е събираемостта на задълженията от абонатите им. В момента тя е около 50 на сто, а за да могат дружествата да се справят в днешната финансова криза трябва този процент да бъде поне 70.

По време на конференцията представители на асоциацията акцентираха и върху друг сериозен проблем - социалният статус на клиентите на топлофикационните дружества.

"Според  данни на икономическото министерство към днешна дата близо 90% от семействата у нас са с доход под 500 лв., а 2% имат месечни доходи под 100 лв, а това допълнително отежнява събираемостта", допълват експерти от асоциацията.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase