Снимка: архив БТА

Металурзите от ОЦК Кърджали блокираха тази сутрин входа за трета индустриална пещ в комбината, за да попречат на една от банките-кредитори на предприятието да източи съдържанието, съобщи БНР.  “БНП Париба“ е наела 15 леяри, които да източат метала.

Френската банка е отпуснала кредит от 70 млн. евро на предприятието. Около 30 000 долара струва това количество метал, което днес трябва да бъде източено от пещта, обясни областният лидер на синдикат “Защита“ и инженер-технолог в ОЦК Стефан Атанасов.

Протестиращите настояват за разговор с икономическия директор на предприятието Валентин Манев. Пред него те ще настояват с парите от продажбата на 20-те тона цинк в пещта да бъдат изплатени заплатите им.

Още по темата
Имаме притеснения, че една от банките, запорирала метала, може да го изнесе. Искаме с този метал, който се отлее, да се изплатят заплатите на работниците, обясни Стефан Атанасов.

Протестиращите имат опасения, че скоро може да се стигне до закриване на ОЦК. По думите на Атанасов в момента няма инвеститорски интерес към предприятието.

Според синдикатите ОЦК-Кърджали дължи над 400 хиляди лева за ток и ако сумата не бъде изплатена, ще спре дори непрекъснатият производствен процес. В комбината работят малко над 200 души, 300 са напуснали от началото на протестите през март.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase