Снимка: архив, Булфото

Конституционният съд е обявил за противоконституционно прехвърлянето на 100 млн. лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2012 г. към Министерството на здравеопазването.

Средствата бяха определени да покриват медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, които през миналата година са били заплащани от здравното министерство.

Прехвърлянето на средствата беше прието в края на миналата година, когато беше гласуван бюджета на здравната каса за 2012 г.

Подобен трансфер се прави за втора поредна година по идея на финансовия министър Симеон Дянков. През 2011 г. бяха прехвърлени 340 млн. лева от здравната каса към ведомството, но тогава, въпреки заканите на опозицията, до оспорване на текстовете от Закона за бюджета на НЗОК не се стигна.

Депутати от БСП и ДПС, с подкрепата на лекарския съюз и няколко пациентски организации, сезираха Конституционния съд за транферите от здравната каса към здравното министерство в края на миналата година.

Тогава народният представител Любен Корнезов обясни, че с прехвърлянето на парите на практика се конфискуват средства от здравните вноски на гражданите. Тогава Корнезов подчерта, че събраните здравни вноски трябва да се изразходват само за дейности, заплащани от здравната каса, а не за финансиране на орган на изпълнителната власт.

Все още не е ясно дали и как ще бъдат направени корекции в бюджетите на здравните ведомства.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase