Снимка: БТА

За подписването на тригодишен договор за мениджмънт с полската Силезия са се разбрали управителните органи на ОЦК и мажоритарния собственик Интертръст холдинг АД, съобщи ОЦК чрез БФБ-София, където се търгуват акциите на оловно-цинковия комплекс в Кърджали. 

Съвместното заседание на Надзорния и Управителния Съвет на ОЦК-АД и Съвета на директорите на Интертръст Холдинг-АД се е провело на 29 май 2012 г. в София.

„Предвид различните позиции на банките кредитори на ОЦК АД, липсата на реален инвеститорски интерес към настоящия момент и отчитайки критичната ситуация, свързана с голямо социално и обществено напрежение, беше взето решение да се пристъпи към финализиране на преговорите с полската икономическа групировка "Силезия", с цел подписване на три годишен договор за мениджмънт. Договорът задължително ще съдържа клаузи, гарантиращи интересите на работниците, служителите и кредиторите на дружеството, както и опция за изкупуване на акциите, притежавани от Интертръст Холдинг - АД в капитала на ОЦК АД“, се казва в съобщението.

Изразено е било единодушно категоричното мнение, че откриването на процедура по несъстоятелност е най-крайната мярка, като се отчитат неблагоприятните последици за работници, служители, кредитори и мажоритарен собственик на ОЦК-АД. От хуманни и социални подбуди това действие следва да бъде предприето само в случай на провал на преговорите. 

„При условие че договор бъде подписан, предварителните разчети за ремонтните и подготвителни дейности по възстановяване на производството трябва да стартират в средата на месец юни тази година“, обявяват от ОЦК.

Интертръст Холдинг АД на практика загуби собствеността си над Горубсо-Мадан, а за другата му голяма инвестиция - ОЦК, има голяма опасност от несъстоятелност.

Според някои информации ОЦК дължи над 300 млн. лв. само на банките.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase