Снимка: архив, Булфото

 Директорът на териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (НАП) „Големи данъкоплатци и осигурители” Стефан Тричков беше освободен днес от изпълнителния директор на агенцията поради недостатъчно ефективната работа на структурата, съобщиха от ведомството.

За изпълняващ длъжността е назначена Галя Димитрова, досегашен шеф на дирекция „Управление на изпълнението” в централната администрация на НАП.

Дирекцията отговаря за близо 1 600 големи данъкоплатци, чийто принос към бюджета за миналата година е бил 4,5 млрд. лв., съставляващи 35,3% от всички приходи, събрани от НАП.

В момента по нареждане на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков тече преглед на съществуващите критерии за определяне на компаниите като големи данъкоплатци и осигурители, като целта е броят на регистрираните в тази структура фирми да бъде намален, поясниха от приходната агенция.

Отстраненият Стефан Тричков бе назначен на поста в края на 2009 година след конкурс.

Освобождаването му идва по време на кризата с предприятията на бизнесмена Валентин Захариев „Горубсо“ Мадан и „ОЦК“ АД Кърджали, които се водят към т. нар. големи данъкоплатци. 

След натиск от правителството концесията на досегашния концесионер на „Горубсо“-Мадан – управляваната от Валентин Захариев „Интертръст Холдинг” - бе отнета заради неизплатени възнаграждения на миньорите и задължения към държавата.

Предстои решаване на проблема в „ОЦК“ Кърджали. Дружеството обаче е изцяло частна собственост и държавата не разполага с достатъчно механизми, за да реши проблема с неизплатените заплати на миньорите от Оловно-цинковия комбинат.

Още новини за Бългаиря четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase