Снимка: Creative Commons

България се нарежда на шесто място по ръст на жилищните цени за 10 години в глобалната класация на Lloyds TSB International. Според статистиката за последната година цените у нас са се понижили с 10%.

Подреждането показва, че цените на жилищните имоти у нас са се повишили със 106% за периода между третото тримесечие на 2001 и третото тримесечие на 2011 г. Изменението е изчислено като е взета предвид инфлацията на потребителските цени за периода.

Общото повишение на цените у нас е повече от двойно по-високо от това, отчетено във Великобритания, която се нарежда на 13-то място в класацията.

Ръстът у нас изпреварва с близо пет пъти този в страните в еврозоната, които отчитат средно повишение от 23% в жилищните си цени за десетилетието.

Проучването на Lloyds показва, че развиващите се пазари са отчели най-големи ръстове в цените през последното десетилетие. Общо четири от топ шестте пазара, оглавяващи класацията, са представители на развиващите се икономики. Сред тях са и трите пазара с най-големи повишения сред 32-те страни, включени в доклада.

Индия е начело на класацията с общ реален ръст от 284% за периода. Тя е следвана от Русия, Южна Африка и Литва, съответно с повишения от 209%, 161% и 143%. Хонконг се нарежда на пета позиция с ръст от 125% за десетгодишния период.

Цените на жилищата закономерно са отчели най-големи ръстове в онези държави, в които е регистриран и най-силен ръст на БВП. Изключителното повишение на цените в Индия отчасти отразява и ръст от 280% на БВП в страната за съответния период (14,3% годишно - бел. ред.), се казва в доклада на Lloyds.

Целият материал и още новини за имоти четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase