Откриването на мегамаркет в Белград се очаква в края на 2013 г. Снимка: Reuters

 Шведската компания IKEA планира да отвори пет магазина в Сърбия, като първият от тях ще отвори врати в края на 2013 година, съобщава сръбската телевизия РТС.

“IKEA пристига в Сърбия. Това е добра новина”, заяви президентът на Сърбия Борис Тадич пред журналисти след срещата си с изпълнителния директор на шведската компания Михаел Олсон.

“Това е още една печалба от кандидатурата за ЕС, а с пристигането на тази компания Сърбия ще се окаже на стратегическата карта на производителите на мебели в Европа”, допълни президентът.

Тадич изтъкна, че откриването на магазини на IKEA ще даде възможност за отваряне на 400 нови работни места и ще осигури нови възможности за малките и средните предприятия в Сърбия.

Компанията IKEA, която е сред най-големите производители на мебели в света, планира да отвори два магазина в Белград и по един в Нови Сад, Ниш и един в околностите на Чачак и Крагуевац.

Откриването на мегамаркет в Белград се очаква в края на 2013 г.

В края на август 2011 г. компанията разполагаше с 287 магазина в 26 държави и 131 000 служители. Веригата е представена в България чрез открития през декември магазин в София.

IKEA ще бъде поредният голям инвеститор в Сърбия. Вчера стана ясно, че италианската компания Benetton прави инвестиция в завод за 43 млн. евро. 

Още новини за бизнеса в Средна и Източна Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase