"Кажете ми как свършва всичко това“, беше въпросът на генерал Дейвид Петреъс за войната в Ирак. Европейските лидери си задават същия въпрос, докато наблюдават кризата в Еврозоната, пише Гидеон Рахман, анализатор на Financial Times в коментар за изданието.

След като се провалиха в опита да създадат буферна зона около Гърция, европейците се надяват да спрат пожара на кризата в Ирландия. Но дори сега, когато спасителният пакет за Ирландия е почти приет, облигационните пазари гледат с нездрав интерес към Португалия.

След Португалия ще последва Испания. И ако наистина голяма икономика като Испания изпита нужда от финансова помощ, бъдещето на еврото ще бъде поставено на карта.

Затова въпросът "как ще свърши всичко това“ е очевиден и спешен, но също така и дяволски труден. Все едно гледате триизмерна игра на шах, в която финансовите, икономическите и политическите аспекти зависят един от друг в сложна плетеница.

Най-доброто ми предположение е, че единната европейска валута наистина ще се разпадне и че екзекуторът на еврото ще бъде Германия – най-силната икономика в Европейския съюз.

Не са изолирани обвиненията на много европейски анализатори, че последният епизод от еврокризата е предизвикан от липсата на гъвкавост в германската политика.

Но германците имат много причини да бъдат сърдити за начина, по който единната европейска валута се развива. Тяхната страна премина през трудно десетилетие на изкуствено задържани ниски заплати и съкращения на федералните разходи.

Много гласоподаватели са възмутени от опасността, че събраните от тях данъци може да бъдат използвани за финансиране на по-ранното пенсиониране на гърците или за компенсиране на суперниския корпоративен данък в Ирландия.

Прочетете целия анализ тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase