Ако вече не бяхме измислили термина "Студена война“, щяхме да го направим сега, за да опишем битката за ресурсите в Арктика, пише в коментар за Bloomberg Матю Лин.

Докато компании като BP и Газпром се готвят да прекрачат последната енергийна граница, Русия, САЩ, Канада, Норвегия, Дания, Исландия и Китай се борят за контрол над богатствата, които изследването на Арктика може да донесе.

"Всичко е пълна лудост", пише Лин. Опитът да интегрираме замръзналата пустош около Северния полюс в глобалната икономика крие два основни риска: катастрофална промяна в климата и истинска война.

Струва ли си? През последните години има все по-голям прогрес в алтернативни на нефта и газта енергийни източници, така че икономиката има достатъчно опции за растеж.

Има само един смислен изход от ситуацията и това е пълната забрана за добив на ресурси в Арктика, пише Лин.

Топенето на полярната шапка предоставя достъп до огромни, девствени находища от нефт и газ. През септември миналата година BP обяви, че регионът може да крие ресурси, еквивалентни на около 200 млрд. барела петрол, като това може да се окажат 50% от все още неизползваните залежи на фосилни горива по света.

Прочетете целия анализ тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase