Борбата с бедността у нас и по света не дава желаните резултати, като положението в България и региона е по-тежко от средното за Европейския съюз, обяви Веселин Митов от КТ „Подкрепа“, ръководител на българо-белгийски синдикален проект по темата за борба с бедността.

По оповестени от него данни у нас всеки трети работещ има кредит за изплащане.

Дали това е признак за бедност, не е особено ясно, като по думите на лидера на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев до момента няма единно мнение за критериите за бедност като цяло.

"Ясно е обаче, че у нас тя е причинена от това как функционира обществото и „единственият начин да бъдат решени проблемите, произтичащи от нея, са съчувствието и отношението към ближния“, смята Тренчев.

Според други изнесени данни от синдиката над 40 млн. от новосъздадените в ЕС работни места са за частична заетост, а всеки пети работещ е на непълен щат.

За последните десет години работещите на срочни трудови договори са се увеличили с 10,5 милиона души, каза Веселин Митов.

По думите му качествената заетост е основен инструмент за борба с бедността, която продължава да се увеличава. Дори в годините преди кризата над 16 на сто от населението в Европа са живели под границата на бедността, което означава 80 млн. бедни при 500 млн. европейско население, коментира той.

Вижте още икономически новини от България

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase