Снимка: БГНЕС

Сега, повече от всякога, може да се поспори дали е редно икономиката да се определя като наука редом с математиката, биологията или физиката.

Разликата между икономиката и науки като математиката или химията например е, че тя почти не може да докаже нещо по такъв начин, че то да се приеме за необратимо вярно.

Нека вземем за пример дилемата около големите държавни дългове и бюджетните дефицити на редица развити страни. Дори да работите в сферата на финансовите услуги или да сте завършили икономика, няма гаранция, че ще разберете правилно противоречивите анализи и сложните изказвания на „видни“ финансови експерти и икономисти.

Често това, което се случва в света на финансовите пазари, както и причините за него, си остават неясни и неразбрани, защото са облечени в сложи финансови термини. И докато в математиката има формули, които дават верния отговор, в икономиката често липсва ясно решение и не е изключено, ако се допитате до трима икономисти, да получите четири различни мнения относно големия държавен дълг на Гърция или „надуването на балон“ в китайската икономика.

Вижте целия анализ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase