Въпреки затягането на бюджета и редуцирането на разходите, което прави България фискален образец в ЕС, желанието на страната да се присъедини към Еврозоната до 3 г. е трудно осъществимо, пише влиятелният вестник "Уолстрийт Джърнъл".

Присъединила се към ЕС през 2007 г., България, която е най-бедната страна в Съюза, приключи миналата година с най-малък бюджетен дефицит от всички останали страни членки.

Очаква се бюджетът на страната и да е най-балансиран в ЕС за 2010 г.

Правителството замрази заплатите и пенсиите, както и големи инвестиционни проекти, като същевременно повиши акциза върху цигарите и редуцира държавните разходи с 15%.

Националната валута на България е стабилна, тъй като страната е във валутен борд от 1997 г., когато левът колабира заради създала се хиперинфлация. Прогнозите за 2010 г. са икономически растеж с 0,2% - от минус 2% понастоящем.

Българският премиер Бойко Борисов обаче се опасява, че въпреки положените усилия влизането на страната в Еврозоната не е гарантирано, пише изданието.

Борисов ще се опита да убеди европейските лидери, че неговото правителство ще продължи политиката си на финансова дисциплина, така, че на България да бъде позволено да въведе еврото до 3 г.

За да стане това обаче, страната трябва да покрие редица критерии в сферите на държавния дълг, лихвените ставки и инфлацията.

Икономическият прогрес на България се измерва най-вече с това, че - за разлика от Румъния и Унгария, например - страната не прибягна до финансовата подкрепа на МВФ в пика на кризата, нито планира да иска кредит от Фонда и през 2010 г.

Проблемите на България обаче се наричат корупция и организирана престъпност, завършва "Уолстрийт Джърнъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase