Британският седмичник Observer цитира експертен доклад на Ларс Кристенсен, началник на отдела за проучване на нововъзникващите пазари в датската национална банка Danske Bank, в който се предупреждава, че опасност от финансова криза грози България.

"Смятаме, че има голям риск българският възход да се превърне в сериозен банкрут. Нереалистичните и неосъществимите проекти и измами на пазара за недвижими имоти заплашват икономическата стабилност на страната", пише в експертната оценка на датския специалист.

В документа се отбелязва още, че финансови трудности вече имат и трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония.

"В страни като Унгария икономиката е в състояние на свободно падане сега, когато чуждите банки и инвеститори изтеглят капиталите си и оставят страната да страда от остър недостиг на кредити", пише в експертния документ, цитиран от Observer.

"Ако банките в новозараждащите се пазари рухнат, това ще постави под още по-голямо напрежение международната финансова система, в която дори малките трусове могат да породят още по-паническо разпродаване на акции на световните борси", предупреждава датският експерт.

Банковата система днес е толкова крехка, че само един малък трус може да я застраши. И тази опасност може да дойде именно от задаващата се буря в Източна и Централна Европа, заключава Observer.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase