Поскъпването на жилищата в България ще продължи и тази година, но ръстът на цените ще е по-умерен и ще се движи в границите между 10 и 15%.

По-голямо увеличение ще има при жилищата в периферните райони и при имотите с добри характеристики. В някои сегменти цените ще се запазят или ще се покачват с по-нисък темп, като например при панелните жилища, прогнозира Катя Ценова, управляващ съдружник и изпълнителен директор на агенция за имоти „Адрес”.

По думите й еврочленството ни е сред основните фактори, довели до поскъпване от 18,6% през миналата година на средната цена на жилищата в страната до 737 евро/кв. м, като данните са на база реално сключени сделки.

Най-голям ръст сред големите градове в страната се отчита в София – 25,13% до средна цена за 2007 г. от 835,56 евро/кв. м.

Със значително покачване на цените са кварталите „Надежда”, „Манастирски ливади” и „Витоша”. Най-много сделки са сключени в „Младост“ и „Люлин“.

Най-продаваният апартамент както в столицата, така и средно за страната, е двустайният.

Най-скъпият пазар на жилища в страната обаче остава Варна, където средната цена е 852,62 евро/кв. м.

На трето място по най-голямо повишение на цените е Пловдив – там ръстът е 14,29%, а средната цена е 571,33 евро/кв.м.

Очакванията на агенцията са в близко бъдеще на пазара в големите градове да излязат жилища, построени преди 2-3 години и закупени с инвестиционна цел.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase