Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закон, който позволява на някои осъдени да служат в украинската армия, предаде Ройтерс, като се позова на база данни на украинския парламент.

Мярката ще касае някои категории осъдени украинци.

Отделно беше подписан и закон, който налага глоби на онези, които не изпълняват правилата за мобилизация в украинските сили, предаде БТА.

Проблемът с недостига на военнослужещи нарасна през последните месеци и накара властите да въведат и по-строги мерки за онези, които се опитват да заобиколят разпоредбите за изпращане на фронта.

Новият закон сега предлага помилване на осъдените, които подпишат договор с армията. Според някои анализатори това ще доведе до присъединяването към украинските сили на максимум 20 000 военнослужещи.

Онези, които са осъдени на най-сериозни престъпления, като предумишлено убийство на един или двама души, изнасилване или престъпления срещу националната сигурност, няма да могат да се възползват от новата законодателна мярка.

Другият подписан от Зеленски днес закон въвежда глоби до 8500 гривни  (218 долара), според парламентарния уебсайт. Средната заплата в Украйна е от около 560 долара.

Липсата на човешки ресурси за украинските сили се смята от някои военни анализатори за най-големия проблем на Украйна. Оръжейните доставки, които бяха значително забавени, особено от Вашингтон, но се очаква да стигнат до фронтовата линия скоро.

Украйна вече намали възрастта за мобилизиране от 27 на 25 години, а горният й лимит е 60 години.

В съчетание с тези мерки правителството също така преустанови консулските услуги за мъжете във възраст да бъдат привикани на фронта, които сега намират зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase