Снимка: pixabay.com

Все повече майки се отказват с нотариално заверени декларации да ваксинират децата си.

Само през миналата година в Регионалната здравна инспекция в Пазарджик са постъпили между 30 и 40 такива декларации, а от началото на тази година - 2. Това съобщи шефката на отдел "Заразни и инфекциозни болести" в инспекцията д-р Магдалена Станева по повод Европейската имунизационна седмица.

Почти всички декларации за отказ са от майки, които са раждали децата си в болници в София и Пловдив, може би водени от разбирането, че само в големите градове има добри лекари, пише "Монитор".

Забелязва се, че тези родителки, поддаващи се на модата да са против имунизациите, са добре образовани, а не с ниска здравна култура.

Според медицински експерти тези майки подлагат собствените си деца на риск от тежки инфекции, често водещи до инвалидизация и дори до летален изход.

Именно имунизацията е основната причина днес много инфекциозни болести да са забравени, смятат лекари. Пробив в колективния имунитет у нас е довел да големия бум на морбили през 2009 г., когато се заразяват близо 25 000 души.

Масовата реимунизация, направена тогава от здравните инспектори и ромските медиатори, бързо тушира проблема.

От здравната инспекция изнесоха статистика, че в момента имаме до около 20 заболели на година от морбили и това се предимно хора, неваксинирани, тъй като не са навършили възрастта за това и са били в контакт с "вносители на заразата от чужбина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase